Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

πανηγύρια ικαρίας

Τα πανηγύρια της Ικαρίας (τα βασικά). -Τα φημισμένα πανηγύρια της Ικαρίας αποδεικνύουν την φιλοξενία και τα ήθη-έθιμα του λαού μας, καθώς και το ότι είναι ένας λαός που σέβεται και διατηρεί την παράδοση. Σας προσφέρονται απλόχερα να τα θαυμάσετε και να γίνεται για λίγο ένας από εμάς, τους Ικαριώτες.
-Γι' αυτόν το λόγο οφείλετε να σεβαστείτε τον κάθε πανηγυρικό χώρο και να μην αποτελείτε αφορμή για έκτροπα και σύγχυση ώστε στην λήξη του πανηγυριού να έχετε μόνο θετικά συναισθήματα και αγωνία για να βρεθείτε σε ένα επόμενο.
-Οι Ικαριώτες στην συνέχεια να είστε σίγουροι ότι θα ανταμείψουν και με το παραπάνω την καλή συμπεριφορά οποιουδήποτε επισκέπτη που το μόνο μέλημα του είναι να αφεθεί απλά στην μαγεία του οίνου και της σπάνιας μουσικής μας. Ημερομηνίες:
7 Ιανουαρίου Προεσπέρα - Δήμος Ραχών.
10 Φεβρουαρίου Κάλαμος - Δήμος Ραχών.
23 Φεβρουαρίου Άγιος Πολύκαρπος - Δήμος Ραχών.
25 Μαρτίου Μαυριαννού - Δήμος Ραχών.
23 Απριλίου Αμάλου - Δήμος Ραχών.
14 Μαΐου στον Άγιο Ισίδωρο, Καρκινάγρι - Δήμος Ραχών.
12 Ιουνίου Αγίου Πνεύματος, Τραγοστάσι (σημερινές Καστανιές δηλαδή) - Δήμος Ραχών.
24 Ιουνίου Άγιος Ιωάννη (Χριστού Ραχών) Δήμος Ραχών.
29 Ιουνίου 1)Πέζι (Αγίοι Απόστολοι) - Δήμος Ραχών, 2)Πλατάνι - Δήμος Ευδήλου
1 Ιουλίου το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων στην περιοχή της 1)Λουτρόπολης των Θέρμων - Δήμος Αγίου Κηρύκου 2)Καραβόσταμο - Δήμος Ευδήλου.
7 Ιουλίου ,το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής, στην περιοχή της Αρμυρίδας, κοντά στον Φάρο - Δήμος Αγίου Κηρύκου.
15 Ιουλίου του Αγίου Κήρυκου , Δήμος - Αγίου Κηρύκου.
17 Ιουλίου της Αγίας Μαρίνας - αποτελεί επέτειο της Ικαριώτικης επανάστασης του 1912 - 1)Δήμος Αγίου Κηρύκου 2)Στην Αρέθουσα - Δήμος Ευδήλου
20 Ιουλίου του προφήτη Ηλία κοντά στο χωριό 1)Γλαρέδο - Δήμος Αγίου Κηρύκου και στον 2) Προφήτη Ηλία (Καρυδιές) 3) Μηλιωπό- Δήμος Ραχών.
26 Ιουλίου το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής σε 4 χωριά, στον 1)Ξυλοσύρτη , στο 2)Περδίκι - Δήμος Αγίου Κηρύκου, στο 3) Καρκινάγρι - Δήμος Ραχών και στο 4) Πετροπούλι, 5)Καραβόσταμο - Δήμος Ευδήλου.
27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα στο ομώνυμο χωριό - Δήμος Αγίου Κηρύκου.
31 Ιουλίου στον Άγιο Δημήτριο - Δήμος Ραχών.
6 Αυγούστου πανηγύρι στα χωριά του 1)Οξέ, του 2)Χριστού και 3)Φραντάτο για την μεταμόρφωση του Σωτήρος - Δήμος Ραχών.
15 Αυγούστου στην κοίμηση της Θεοτόκου στα χωριά 1)Χρυσόστομος, 2)Μαρμάρια Παναγιά, 3)Περδίκι και 4)Μονοκάμπι - Δήμος Αγίου Κηρύκου 5)Λαγκάδα 6)Ακαμάτρα 7)Κοσσοίκια - Δήμος Ραχών.
17 Αυγούστου στο Καραβόσταμο - Δήμος Ευδήλου
27 Αυγούστου του Αγίου Φανουρίου στο χωριό του 1)Μάραθο - Δήμος Ευδήλου 2)Αγίου Παντελεήμονα - Δήμος Αγίου Κηρύκου , 3)Μανδριά- Δήμος Ραχών.
29 Αυγούστου, 2 μέρες αργότερα το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στο Μαυράτο όπου σερβίρεται και το παραδοσιακό χταποδοπίλαφο - Δήμος Αγίου Κηρύκου.
8 Σεπτεμβρίου στην παραλία Κέραμε και στο χωριό Πλαγιά γιορτάζεται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια η γέννηση της Θεοτόκου - Δήμος Αγίου Κηρύκου.
17 Σεπτεμβρίου το πανηγύρι της Αγίας Σοφίας στο 1)Μονοκάμπι - Δήμος Αγίου Κηρύκου και 2) Κρεμαστή (Κάμπος) - Δήμος Ευδήλου.
26 Οκτωβρίου Άγιος Δημήτριος - Δήμος Ραχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου